keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

luola

Mietin jotakin tämmöistä: tarkoittikohan Platon oikeasti mitään sellaista, että maailmamme takana avautuu toinen, ideoiden maailma? Ehkä hän sen sijaan vain antoi täsmällisen kuvauksen heteroseksuaalisuutta ja sen tukahdustilaa syvästi ymmärtämättömän ihmisen elämäntunteesta ympäröivässä yksiavioisuusperversion yössä. 
 Tai sama kauniimmin sanottuna: kukapa ei tuntisi itseään ennen pitkää luolamieheksi naisten poissa ollessa.

Ajatellaan vaikka urbaanin nuorison kosiomenoja. Huomaamme, että siivosti käyttäytyvän nappisilmäisen nuorukaisen käsivarsien ympärysmitan suhde ympäristön käsivarsiin on samaa luokkaa kuin traktorin rengaskoko autonrenkaisiin nähden. Se on filosofisesti ajateltuna selvästikin järjetöntä, jos painavin hänen arjessa nostamansa esine on hammasharja. Toinen nuorison edustaja puhuu oudolla tekorennolla nasaalilla ja usein aivan kuin vain siksi, että olisi tasaisin väliajoin äänessä: selvää harkitsemattomuutta tämäkin.

Puheenaiheet eivät myöskään kuulosta aina valtionhoidollisesti mielenkiintoisilta. Esimerkiksi "traktorimies" päivittelee, kuinka lyhyt onkaan määräinen artikkeli sanaan "tyy-dyt-tää" verrattuna. Ja aivan kuin hän olisi jopa jotenkin hämärästi tyytyväinen huomioonsa: hän hymähtää kuin olisi juuri osunut laivaan laivanupotuspelissä. Vastapäätä istuvat naiset päivittelevät, että usein heihin suhtaudutaan pelkästään seksuaalisessa mielessä. Ettehän te hunsvotit vain ole sellaisia? Emme toki. Olemme täysin rinnoin, no pun intended, tukemassa kolmentoista vuoden liikuntaprojektisi tuloksia. Näemme perseen merkityksen huomattavasti normaalia laajemmin, ja ymmärrämme täysin, että joskus sitä haluaa esitellä julkisuudessa muuten vaan.

Jossain vaiheessa toinen filosofikuninkaista jää hetkeksi jälkeen. "Lyllerö taisi jäädä", toinen naisista kommentoi sivuuttaen ilmeisesti hetken mielenhäiriössä kaikki traktorimiehen illan kuluessa esittämät pointit ja varmaan myös monivuotisen identiteettityön. Pian Lyllerö juoksee heidät kiinni, ja jutustelu jatkuu taas tutun rennossa mutta epäystävällisessä hengessä.

Tämä kaikki, hyvä herrasväki, on pelkkää mielettömyyttä.

21.6.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti