lauantai 6. huhtikuuta 2019

Tulppaanit ei oo mitä tahansa veijareita. (Tässä on musatkin, kannattaa laittaa päälle jos on mykällä.)


keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

käsiteaukko: "passiivinen tuotanto"

Tuloeroja ja hyödykkeiden/tuotannon äärimmäistäkin yksityistä hallintaa perustellaan yhteisön kokonaistuottavuuden lisäyksellä - ja sitten tuotannosta tällä tavoin ideologisista syistä pois suljettuja ihmisiä kuitenkin haukutaan "tuottamattomiksi".

11.2.2012
kiireen alkemiaa

Kiire kasvaa suoraan verrannollisesti varmuuteen, että sinne, minne oikeasti tähdätään, ei olla ikinä pääsemässäkään.

tiistai 2. huhtikuuta 2019

herääminen ja tajunta

Huomasin muuten herätyskelloon herätessä, että unessakin aivot pyrkivät suodattamaan häiriötekijöitä rakentamalla toistokuvioita. Herätyskello ei kuulunut aluksi läpi uniin, vaan ensin kuului jokin äänimaisema, oliko peräti repliikki, joka oli kuulunut unessa aiemmin. Herääminen oli tarinatasolla jokin havahtuminen siihen, miksi tuo toisto tuli nyt niin yllättävässä kohtaa.

Valveilla näköjään vähän sama: enemmän kuin täysin yllättävältä informaatiolta, ihminen yrittää suojautua teema-reemakehikkonsa murtumiselta. Eli tavallaan hämmentäviä asioita varten yritetään pitää yllä jonkinlaista 'viritettyä ansaa', joka ei saa laueta vahingossa.

Sanktioitavaa ei kai ole sen enempää hahmon kuin repliikinkään täydellinen vieraus, vaan juuri vieraan ja tutun sotkeutuminen, eli pyhään toistuvuuden rakenteluun käytettävän signaalin tulo yllättävältä suunnalta, "selän takaa" - vaaraa ei siis vielä koeta tuossa, vaan kauhu tulee tuon "ansaviritelmän" ylimääräisen laukeamisen edessä, eli että oikeasti vaarallisen ilmiön suodattamisen kyky menee veks.

Ihminen ikään kuin jakaa portinvartijamaisesti oman sosiaalisen todellisuutensa henkilöille suomansa repliikit. Unensärkijä/syntipukki olisikin ikään kuin saman unen sisäinen hahmo, joka sanoo "ilman oikeutta" jotain tuttua, jonkin taikasanan, jonka piti olla osa sitä järjestelmää, joka varoittaa oudosta.

Tätäkin voi miettiä pidemmälle. Onko esim. hierarkioiden tarpeella jotain tekemistä tällaisen tajunnanvireen ylläpitomekanismin kanssa. Että ihminen voisi saada todellisuudesta jonkin otteen, sen on jotenkin varattava joitain avainkuvioita todellisuuden haarukointiin - eikä niihin kuvioihin saa "koskea". Tämä joidenkin sanojen ja tekojen tietty allokointi "uskottaville" tahoille olisi sitten yksi tällaisen näkyvä pinta, ja mekanismi alla olisi vielä huomattavasti paljon irrationaalisempi kuin mitä pelkästään sivilisaation kehittymisen hitaudesta voisi päätellä?

Suurin osa ajattelusta onkin ehkä johtopäätösten vetämistä siitä minkä ihminen itsestään maailmaan projisoi.

17.4.2012, ryhdistyksin
Hyötyä on laulu kahdestaan suihkussa.

Houre puoliunessa 2012
paloslaisuus ja painin turhuus

Olen Kari Palosta muistuttavalla kannalla siinä, että jalkapallopelin voittaa se, joka pystyy useammin luomaan kontrolloidusti sekavan tilanteen. Peli on sarja kommunikatiivisia olosuhteita, ja sen perusyksikkö on eräänlainen tilapäisen pokeripöydän pystyttäminen. Järjestyksestä on saatava piirtymään ensin esiin eräänlainen suhteellinen kaaos, jonka saa jollain tärkeällä hetkellä nopeammin matriisiksi kuin vastustaja, jolla on tilanteeseen eri silmät. On hypittävä ulkoa näkemisen ja sisältä näkemisen välillä ja yritettävä vielä vähentää yhtälöstä oman hormonicocktailin muuntelun vinoutukset.

Yhtään en ihmettele, että Liettua on Euroopan huonoimpia jalkapallomaita, kun he urheilevat, törmäilevät ja huutavat siellä kentällä kuin keskiaikaiset turnajaisritarit. Samoinhan jalkapallon älyllistä ylivertaisuutta johonkin tennikseen tai shakkiin nähden ei pitäisi joutua tämän jälkeen enää selittämään.

21.4.2012, täydennyksin

Täysamatööripelissä tietysti tuo perusjäsennys on tyypillisesti liian hengetön - joko olematon tai 
liian tiukka; noiden vastakohtaisuus on lopulta täysin näennäinen - jotta järjestystä pääsisi kunnolla 
särkemään. Sama ongelmahan se on yhteiskunnassakin: järkeä voi käyttää kunnolla vasta 
moraalin kentässä. Esimerkiksi julkisen ja yksityisen sektorin tyyppisissä poissulkevaan 
ennakoitavuuteen tai lierouteen perustuvissa järjestelmissä nerous ei ole käytännössä mahdollista.
 Minulle mukaan joutuminen huonotasoiseen jalkapalloiluun on elämäni toistuvimpia painajaisiunia, 
heti tämän kirjoittamisen jälkeenkin iski hän.
siivouskin muistuttaa sosiaalista todellisuutta

Minusta on filosofista, kuinka puhdistusaineita on sekä emäksisiä että happamia. Mikä kulloinkin puhtautta on: se voi olla tuhoamista tai rakentamista, varkautta ja lahjoittamista. Molekyylit selättävät, huijaavat ja häiritsevät toisiaan silmien ulottumattomissa. Me tyydymme pyyhkimään pintaa.

2.5.2012
kypsymisiä

Runoilijan varhaisempi kypsyminen on varhaista kypsymistä siihen, että maailmassa on mysteerejä - enemmän mysteerejä kuin kulloinenkin elämänmuoto havaitsee tai antaa oikeuden havaita.

Prosaistin myöhäisempi kypsyminen on kypsymistä siihen, ettei maailmassa ole mysteerejä - ainakaan niin paljon kuin nuori mystikko olettaa tai antaa oikeuden havaita. 

Proosa on kasvamista diplomaattina oloon mysteerin ja banaalin välillä.

11.5.2012
Omantunnon tutkiskelun paikalla toisten omantunnon tutkiskelu: naisten- ja iltapäivälehtien "mistä tunnistat sen ja sen ongelmaihmistyypin" -listat.