lauantai 24. marraskuuta 2018

keskiluokkaihmisten ja vankien erot ja yhtäläisyydet

Eräs aseistakieltäytymisen ja siitä seuranneen vankilareissun opetuksista oli havainto, kuinka korostuneen moraalista, jopa banaalin moralistista yhteiskunnan "pohjasakka" on. Vankilayhteisön sisällä seksuaalirikolliset hahmotettiin pohjasakkana, ja sumeilematonta vihan purkamista heihin pidettiin ainakin retoriikan tasolla jopa hyvänä juttuna. Mutta siis merkittävä osa rikollisista oli oikeastaan muutenkin klassisen moraalin tosikkomaisia edustajia, joilla tyypillisesti näköjään nimenomaan tuo kireä moraalipressu oli revennyt kännissä, joillakin ei varmaan edes montaa kertaa.

Nopeasti huomasi siviiliin palattuaan, että keskiluokka poikkeaa vangeista oikeastaan vain ihan hivenen lierompaan suuntaan. Vaikka keskiluokkaiset ihmiset antavat itselleen tietysti paljon enemmän anteeksi, heillä on rakenteellisesti havaittavissa tosi selkeästi tuo hyvin lähelle tyhmyyden absoluuttista olemusta tuleva ääripäästään hieman "kokoomusäänestäjämäinen" käytösmalli, jossa muihin ihmisiin sovelletaan suvereenisti ja tilannetajun nolla-asteella sitä valtaa, joka itseä nujertaa ja nakertaa. 

Tavallaan tuo irvokas "herramoraalin" soveltaminen orjan asemassa ja vallan kuvitteleminen joksikin "ansioksi". Vähän kuin jalkapallojoukkue, joka vie hapen hyökkäyksensä liekiltä kuljettamalla pallon suin päin kohti puolustuslinjaa, koska "eteenpäinhän tässä on mentävä", jolloin näkökentät ja syöttösuuntien kulmat kaventuvat. Eivätkä tällaiset innokkaat etujenulosmittaja- ja pärjääjäihmiset huomaa, että kaikki pienet taltan survaisut lähimpiin ihmisiin ovat yhteiskunnan laajuudessa osa mekanismia, joka lyö heitä itseään koko ajan lekalla.

7.9.2013 pohjalta
keskittynyt

Joskus Vilnan vuosina elin aikaa, jolloin elämässäni vallitsi äskettäin lueskelemani mailitekstin mukaan "kronologinen agorafobia, kun voi katsoa nopeasti kaksi vuotta taaksepäin ja kaksi eteenpäin niin että kummallakin kaistalla näkyy pelkkää jäkälää". Tätä rupeamaa sävytti eräänä päivänä kylpyhuoneen hanan vuoto. Kerroin siitä jollekin tutulle, ja hän ehdotti minulle LVI-kauppaa nimeltä Celsis. Että tiedänkö, missä on Celsis. 

Minä vastasin, etten ollut koskaan kuullutkaan moisesta - näin huolimatta siitä, että olin asunut paikassa jo vuosia. Selvitin lähimmän tuon nimisen liikkeen sijainnin hakukoneen kartasta, ja yllätyksekseni se näytti olevan suhteellisen lähellä. Raput alas, pyörän selkään ja noin kahdestuhannes kerta tornitalon alaovesta vasemmalle ulos. (Oikealla alkoi metsä.) 

Valuin pyörän selässä kotikatua kohti ensimmäistä, avaraa mutta väylän kapeuden vuoksi usein ruuhkaista T-risteystä, josta käännyin useimmiten oikealle. Miltei suoraan nenäni edessä avautui tuttu kolho näkymä. Se sisälsi myös hehtaarin kokoisen LVI-myymälän, jonka katonrajaan oli kirjoitettu jättimäisillä oransseilla kulmikkailla kirjaimilla kaupan nimi: "Celsis".

torstai 22. marraskuuta 2018

horoskooppi

Kuun neliö merkkiisi antaa sinulle ainutlaatuisen herkkyyden asetella maalareiden jäljiltä takaisin laittamatta jääneitä ikkunatiivisteitä. Käytä tämä päivä siihen, mutta muista myös kuntoilla ja venytellä. Ole kuitenkin tarkkana, sillä parvekkeen holvimainen ikkuna on helpompi ottaa irti kuin laittaa takaisin. Jos huomaat, ettet saa ikkunaa yksin paikalleen, laita lämmitystä lujemmalle. Voit tällä välin käydä syömässä ja odottaa apuvoimia. Älä kuitenkaan lannistu, sillä voimia tarvitaan: tiivisteitä riittää takaisin laitettavaksi tämän jälkeenkin.

tiistai 20. marraskuuta 2018

Jos Jumala on Beatles, Saatana on Rolling Stones.

Jumalassa on rajoittuneisuutensa. Se ei ole kaikille se voima kaikissa kehitysvaiheissa, jota ne tarvitsee. "Hyvän puoleen kääntyminen", jos hyvä omasta vinkkelistä on aina näyttänyt joltain norminnoudattajien kerhopuuhalta.

Saatana on Jumalan nimi yöllä.
Aivan kuin länsimaissa olisi revennyt jokin kuilu sukupuolten välille juuri siksi, ettei eroa/jännitettä saa olla paperilla olemassa. Luonto jotenkin rankaisee tuosta älyttömyydestä jatkuvan hedelmättömän skisman muodossa. Mies ja nainen eivät voi ymmärtää toisiaan, jos mies ja nainen eivät ole ensin olemassa. 

Sitten siinä mykkyyden alla on vaietut riidanaiheet. Niiden kautta sukupuolet hengittävät kuin scuba-laitteilla, jolloin niiden puhe onkin pelkkää toraisasti kuplivaa paskaa.