maanantai 11. kesäkuuta 2018

Tänä päivänä¹ lukemani uutisen mukaan unkarilainen Jobbik-puolue pitää puolisalaista "akatemiaa", jossa se väittää Euroopan hullun vuoden 1848 tapahtumia "vasemmistolaiseksi levottomuuden aiheuttamiseksi". Ja siis tuomitsee myös reformaation ja renessanssin (!).

"Perhearvoja" kannattamaan astuu jollain ihmeen logiikalla politiikassa aina kaikista pimein sakki. Tuo jokin sakki, jolle ei tee historian harrastelu hyvää. 

Ja länsimainen yhteiskunta on yllättävän huonosti varautunut jotenkin kehittämään täsmälliset - siis ei vaistonvarais-intuitiiviset - käsitteet tälle, mikä tuollaisessa grandiöösissä identiteetinmuodostuksessa on vaarallista. Se, että ne on "taludellisesti tehottomia" tai "irrationaalisia", ei riitä. Myös talousfanatismi (à la Stubb) on taloudellisesti tehotonta ja irrationaalista, vaikkei se ole mitään varsinaista fasismia. 

Uusliberalismihan on vähän kuin sitä mieltä, ettei muilla paitsi itsellä ole mitään väliä, ja siltä pohjalta tuollaisia haihattelijoita ei voi tietysti kumota, ainakaan jos ne ovat jo saaneet oikeasti jalansijaa. Unkarissa tuon Jobbikin kannatus on nuorten keskuudessa suurin, jotain kolmanneksen, ja koko väestöstä joidenkin kyselyjen mukaan noin neljänneksen äänioikeutetuista. Nämä eivät ole ihan pieniä lukuja. Venäjällä ja Turkissa jokin jossain määrin tuon tyyppinen posse taitaa olla ihan oikeasti vallallakin, ainakin tänne tihkuvien uutisten valossa.

¹) 26.2.2015

Poliittinen kenttä on sittemmin muuttunut. Valtapuolue Fidesz on siirtynyt lisää oikealle ja Jobbik on alkanut kosiskelemaan vasemmiston (!) ääniä.

Tämän tuuttauksen voi kai lukea tietyllä tavalla kaksoistuuttauksena tuon edellisen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti