maanantai 11. kesäkuuta 2018

reviisori

Illalla raitiovaunuun astui pienikokoinen kasvoiltaan viinan parkkiinnuttama sinipukuinen, hymyilevä tarkastaja.

Vastassa oli ryhmä juhlatuulella olevia afrikkalaistaustaisia nuoria. Tarkastaja, ilmeisesti konservatiivien pakkotyöllistämisohjelman uhri tai autettava, miten päin tämän kukin haluaa nähdä, koki ilmiselvää alemmuudentunnetta vierasta kieltä (englantia) taitavien elinvoimaisten nuorten hyvähenkisen ryppään edessä. Onneksi minä olin potentiaalisena rötösherrana paikalla tarjoten tarkastajalle tekemistä.

Tarkastaja eteni karkuun vaunun syvempiin osiin kysellen systemaattisesti lähinnä ystävällisen näköisten ihmisten lippuja. Yleensä ottaen hän vain vilkaisi niitäkin, ja kun hän sanoi kiitos, hän todella tarkoitti sitä: "Kiitos, että kunnioititte minua ihmisenä, ettekä lähettänyt minua pois, vaikka häiritsin iltaanne." Pienen kierroksen jälkeen mies tuli takaisin kohdalleni, ja ilmeisesti joko kahden minuutin takaiset tapahtumat unohtaneena tai afrikkalaisten rypästä uudelleen säikähtäen hän tuli luokseni: "Hyvää iltaa. Tarkastaisin matkalippunne." 

Näytettyäni lippuani tällä kertaa jo väistämättä hivenen hymyillen tarkastaja rohkaistui. Hän seisahtui viereeni tyytyväisenä iltapuhteensa juuri päätökseen saamaansa osaan, ja mutisi minulle tuttavallisesti, silmissään väsynyt mutta hyväntahtoinen luottamuksen loimu: "Ovat ehtineet jo vetää kunnolla perseet olalle..." "Anteeksi kuinka?", kysyin korviani aluksi kaiken jälkeenkin puoliksi uskomatta. "Ovat hyvässä vauhdissa ... ovat vetäneet perseet olalle, nuo neekerit", tarkastaja sanoi suorastaan laupiaasti hymyillen, jopa naurahtaen, ja häntä leikkimielisesti pilkkaaviin englanninkielisiin keskustelunpätkiin kielitaidottomuuttaan hengen tasolta yhtyen.

Muistin vanhat keski-eurooppalaisen lukion opetukset ns. faattisesta viestinnästä. Tarkastajan lähdettyä jäin laskeskelamaan yhtälöä, kuinkahan paljon sosiaalisen median tuhoaallon jäljiltä ihmisiin jää kykyä ymmärtää, että osalla maailman sanoista ihminen yrittää sulkea kommunikatiivisen piirin, jossa häntä kuunneltaisiin. Motivaatiopohja on oikeasti mahdoton päätellä deduktiivisesti mistään sanasta, edes iskulauseesta.

11.6.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti