maanantai 11. kesäkuuta 2018

Hesarista kommentti:

"Itse asiassa lapsien hankkiminen on sitäkin itsekkäämpää: lapsethan tehdään vain ja ainoastaan itsekkäistä syistä. Tyydytetään halua hoivata, jatkaa sukua, hankkia perillinen, monistaa itsensä, jäädä kotiin yhteiskunnan tuilla, saada puettava nukke tai sopiva palanen julkisuuskuvaan - mikä nyt kunkin ihmisen perimmäinen motiivi onkin.

Eikä päätös rajoitu vain omaan napaan. Päätös hankkia lapsia vaikuttaa myös lapseen. Olisiko lapsi halunnut omat vanhempansa, jos olisi saanut valita? Kun lukee enenevässä määrin uutisia julmuuksista lapsia kohtaan, vastaus olisi yllättävän usein ei.

Lapsien tekemättä jättäminen ei puolestaan vaikuta kuin yksilöön itseensä. Kukaan ei kärsi - ja veronmaksajat sekä luonto kaikkein vähiten. Lapsi on kuitenkin pahin ekokatastrofi, jonka yksityinen henkilö voi normaalitoiminnallaan maailmalle aiheuttaa. Nettoveronmaksajia on puolestaan suomalaisesta väestöstä vähemmistö, joten suurimmalla todennäköisyydellä syntyvä lapsi maksaa yhteiskunnalle enemmän kuin tuottaa.

Lapset - täydellisen itsekäs valinta - ja tehty vain tyydyttämään omia mielihaluja ja tarpeita. Tämähän on totuus, jos peiliin uskaltaa katsoa."


Alku pätevää psykoanalyysiä, viimeiset kaksi kappaletta sitä liberalismia, jota muslimit, ortodoksit, psykootikot ja ylipäätään kaikenlaiset vitalistit meissä nykylänsimaisissa en masse vihaa. Pöyristyttävin väite on, että vähemmistö syntyvistä lapsista on "tuottavia". Jos minä ajattelen, että joku julkeaa väittää mahdollista lastani tältä perustalta turhaksi, että se taikoo jonkun mielestä vähemmän imaginäärisiä numeroita kuin joku lahjaton pankkiiri, niin kohta muutan itsekin Syyriaan taistelemaan tuollaista vastaan. 

Tai no en muuta, mutta onhan tuo vastenmielistä. Huomaa myös ekologian ilmeinen liittyminen ihmisvihaan. Samoin (tässä mielessä) liberaalit kommentaattorit sanoo eksplisiittisesti, ettei suomalaisuudella ole mitään erityistä merkitystä. Tämä on rajatapaus regressiivisyyden suhteen; sitovat perinteet ovat enimmäkseen regressiota, mutta jonkinlaisen yhteisön pitäminen fokuksessa mielestäni ei. Näitä asioita ei voi oikeasti ajatella noin, että näkee kaikki muut ihmiset kontingenttinä. Se ei ole ainakaan mitään ehtaa epäitsekkyyttä, mitenkään nyt kanin tavoin lisääntymistä ihannoimatta. Tämä on taas tämä kaiken jyräävä diskursiivisuus ja subjektiivisuus.

26.2.2015

Pannut merkille sittemmin, että kolmikymppisiksi-kolmivitosiksi elämyksiä hamstraaville ihmisille (naisille) tämä tarve selittää lisääntymättömyys valinnaksi ja jopa hyväksi asiaksi on vielä paljon määrittävämpi kuin tajusin tuolloin. Esimerkiksi nyt välillä Suomessa asuttuani ymmärrän, että tämän ylläolevan pöytälaatikko-jatkokommenttini sävy puuroutettaisiin alitajunnassa jonkinlaisen naisten synnytyskoneeksi alistamisen tarpeen kanssa joissakin piireissä. Jätettäköön asia vuosikymmenten ratkaistavaksi.

1 kommentti:

  1. Hyvä meno näissä. Pidän tosi paljon ratkaisusta liittää nykyjatkopohdinnat. Tässä erityisen hyvä.

    VastaaPoista