keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

spekulaatiota fasismista ja uskonnosta

Kun nyt mietin, niin ehkä voi näin sanoa, että "fasismina" tunnettu ilmiö on ytimeltään eräänlaista maalaisuutta kaupungissa. Nopean urbanisoitumisen funktio, perversion omertà. Myös perhekoon pienenemisen aiheuttama shokkiaalto.

Mökki on sen sijaan vahvasti antifasistinen instituutio, ja se juuri on se asia, minkä vuoksi Kaurismäki sanoo, että "suomalaisissa ei ole taipumusta fasismiin". Mökki ja jurotus. Fasismi on tavallaan vähän kuin digitaalista torijuoruilua; kirkonkylä ilman kirkkoa.

Tavallaan mietin, miksei esim. lestadiolaisuus ja muu lahkolaisprotestanttinen umpimielisyys tuottaneet automaattisesti sen suurempia yleisyhteiskunnallisen tason ilmihirveyksiä, vaikka niissä on pintapuolisesti katsottuna siihen sopiva oikein elämisen, herranpelon, siisteyden ja insestisyyden juuritaikina. Ne ovat jonkinlaista "nautinto on väärin" -aatetta, jossa kaikki eläminen pakkautuu "yöpuolelle", alitajuntaan, jos sinnekään. Seurakunnan syyllisyyden kokemus on symmetrinen omertàn kanssa, vrt. pappien selvästi muuta väestöä yleisempi pedofilia.
 Eli etsin sitä ylimääräistä palikkaa, joka tarvitaan kontekstistaan irti revityn maalaisuskonnollisuuden lisäksi, joka on tässä katsannossa kuin tulitikkuaskin kylki. Yksihän on tietysti koneiden ihailu. Marssit ja paraatit koneen manan omimisena, ihmisjoukko koneena. Konejumaluus, uusi Luonto.

*

Normimoraalisessa uskonnollisuudessa on tärkeää nimenomaan ulkokohtaisuus ja julkisen puhtoisuuden varjelu. Siitä seuraa lähes suoraan jopa tietty yhteiseen syntiin pakottaminen. "Oikeasti hyvä" (jos nyt tällaista voi kestään sanoa) ihminen on (laajassa mielessä) "uskonnolliselle" ihmiselle pelottava Toiseus, koska se ei tarjoa semmoista vipua, josta sen pään voi painaa tunnustuksellisen pahuus- ja syyllisyyskokemuksen veteen. (Vrt. "kaste", "vihkivesi" jne.)

Esim. fundamentaalit kristityt inhoavat kasvissyöntiä, koska lihansyönti on tärkeä uhririitti. Toki kasvissyönti onkin juuri tämän takia usein sidoksissa uskonnolliseen käytökseen ja seksuaalisyyllisyyteen. Nämä ovat koukeroisia juttuja, mutta joka tapauksessa, ne ratkeavat esikäsitteellisellä tasolla, ei tuhansia sivuja pitkien selittelevien kirjojen maailmassa, vaan enemmänkin iskulauseiden, alkukuvien ja unien maailmassa.

Mistä ylipäätään tulee mikään "tietoisuus", havahdusliike? Onko se enemmän tiedonvälityksen (välineen) kehitystä vai jokin ratkaiseva sisältötason asia, "meemi", esim. eräänlainen "basillin taju"? Basilleilla oli varmaankin ratkaiseva merkitys fasismin syynnyssä. Kone jumaluutena, basilli kohtalonyhteytenä ja maalaisomertà, "juoru" käytöskoodina, siinä alkemistinen ja riepottava fasismitulkintani.

5.10.2014
Tämä koskee ilman muuta myös punafasismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti