keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

sekavuuksia primäärikielestä

Pikkuiset lapset kiinnittävät huomion itseensä labiaalisella (hampaattomalla) konsonantilla ja kaikkein alkeellisimmalla, suoraan keuhkoista päästettävällä vokaalilla: ma-ma. (Aikuiset tulkitsevat sen tarkoittavan tietenkin äitiä, ja sitähän se kait osin onkin, koska pienokaiset eivät tiedosta olevansa erillisiä kappaleita kuin tärkein hoitaja.)

*

Muuhun ihmiseen ja kakseuden tajuun viittaava "vauvakäsite" näyttäisi olevan dentaalinen, eli pois sisältä itsestä kurottava: tä-tä (ta-ta).
 Esimerkiksi sana "kaksi" ja toisen persoonan pronominit ovat useissa kielissä hyvin lähekkäin. Liettuassa vaikka tu = "sinä" ja du = "2". Uralilaisissa on tosin toisin, koska meidän sanamme kaksi on kait sukua "kädelle", joita on myös kaksi: unkarin lähisukukielessä hantissa "kaat" taitaa tarkoittaa molempia.

*

Uralilainen mennä-sana (unkariksi menni) ja indoeurooppalainen mies-/ihmissana (man jne.) ovat lähellä toisiaan. Ennen sanaluokkia, kun ei erotettu kohdetta sen niistä vaikutuksista, joiden takia se haluttiin nimetä, ne ovatkin vähän sama. Jos äijä kuollut, ei vaaraa, tosin ei myöskään hauskuutta. Jos liikkuu, pitää säpsähtää. Säpsähdyspotentiaalin takia asioita nimetään. Ei esimerkiksi kunnioituksesta. (Tämä olisi aikamme ihmisen hyvä huomata.)

*

Englannin määräistä artikkelia ei voi tarkastella semanttisesti, vaan sen on luultavasti tarkoituskin ohjata juuri sitä, missä verbin ja substantiivin rajat lauseessa kulkevat. Luultavasti tämä monitulkintaisuuden systemaattinen ohjailu onkin sitä, mitä kieleksi kutsutaan.

*

Englannin yes ja liettuan maskuliininen kolmannen persoonan pronomini jis (varsinkin äännettynä) muistuttavat toisiaan huomattavasti. Samoin liettuan dar (ajallinen "vielä") ja "uudempien" indoeurooppalaisten kielten siellä-sanat.

*


”Neljän” käsiteperhe (jumaluuspiiri) uralilaisissa: nuoli, neljä, nuolla, niellä, unkariksi nyíl, négy, nyal, nyel – jänis on ”nyúl” – tietysti spekulatiivista sotkea nelijalkainen nuolella ammuttava ja faagiset ilmiöt näin suvereenisti. Inspiraation hakemisen kentässä sallittakoon. (Myös nylkeä-sana kuuluu kokonaiskuvaan.)

6.11.2011 (ainakin perusosa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti