maanantai 15. kesäkuuta 2020

tunteiden ja tiedon geometriaa II

Terve instituutio, vallan laskos, sisältää illuusion siitä, että sitä voidaan kehittää ja muuttaa sitä rajaavista käsitteistä, omasta hiestään käsin. Tämä selittää ihmistieteiden ja taiteiden kentälle ominaisen jakautumisen yksityiselämässään "yllättävän naiiveihin" protagonisteihin, sosiaalisesti äärimmäisen naiiveihin kriitikoihin ja kommentaattoreihin sekä näitä pelleinään hyötykäyttäviin taviksiin.

*

Tavalliset ihmiset ovat insituutioiden todellisia eksperttejä. He eivät ehdi edes yllättyä, kun uusi kapina tuottaa uuden pettymyksen tai uusi kehitys uutta huonoutta: he ovat tämä huonous itse.

*

Pienen ihmisen puolelle asettujan ajattelusta lohkaistaan kakkulapiolla sen kokoinen ja muotoinen pala kuin huonouden seuraavan selviämisen kannalta on tarpeen. Jos pala on herkullinen, muutoksen tuulessa lepattajalle annetaan rapsutus. Instituution konservointi metamorfoosilla on hänen työnsä.  

*

Muutoksen tuuli, muutoksen tuulikaappi, muutoksen tuulitunneli. Institituution tunto- ja paineentasauselin, instituution aerodynaamisten ominaisuuksien testilaitos. Muutoksen tuulipuku, ikuinen Esa Saarinen liikuttumassa siitä, kun saman instanssit ovat yksimielisiä "jostain perimmäisestä". Toisaalta ikuinen änkyrä pettymässä, kun tämänkertainenkaan riita ei puhdistanut ilmaa: vääryys oli jälleen kerran kietoutunut huonouteen setvimättömästi.

*

Otapa tästä maailmasta selvää: suurin osa yleistyksistä, leimoista ja ennakkoluuloista osuu loistavasti maaliinsa. Mutta maali on vaikeasti rajattava atomikasa ikuisessa vaelluksessa läpi kosmoksen. Virhemarginaalin sisältö on tiedon tiivistymä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti