tiistai 2. huhtikuuta 2019

herääminen ja tajunta

Huomasin muuten herätyskelloon herätessä, että unessakin aivot pyrkivät suodattamaan häiriötekijöitä rakentamalla toistokuvioita. Herätyskello ei kuulunut aluksi läpi uniin, vaan ensin kuului jokin äänimaisema, oliko peräti repliikki, joka oli kuulunut unessa aiemmin. Herääminen oli tarinatasolla jokin havahtuminen siihen, miksi tuo toisto tuli nyt niin yllättävässä kohtaa.

Valveilla näköjään vähän sama: enemmän kuin täysin yllättävältä informaatiolta, ihminen yrittää suojautua teema-reemakehikkonsa murtumiselta. Eli tavallaan hämmentäviä asioita varten yritetään pitää yllä jonkinlaista 'viritettyä ansaa', joka ei saa laueta vahingossa.

Sanktioitavaa ei kai ole sen enempää hahmon kuin repliikinkään täydellinen vieraus, vaan juuri vieraan ja tutun sotkeutuminen, eli pyhään toistuvuuden rakenteluun käytettävän signaalin tulo yllättävältä suunnalta, "selän takaa" - vaaraa ei siis vielä koeta tuossa, vaan kauhu tulee tuon "ansaviritelmän" ylimääräisen laukeamisen edessä, eli että oikeasti vaarallisen ilmiön suodattamisen kyky menee veks.

Ihminen ikään kuin jakaa portinvartijamaisesti oman sosiaalisen todellisuutensa henkilöille suomansa repliikit. Unensärkijä/syntipukki olisikin ikään kuin saman unen sisäinen hahmo, joka sanoo "ilman oikeutta" jotain tuttua, jonkin taikasanan, jonka piti olla osa sitä järjestelmää, joka varoittaa oudosta.

Tätäkin voi miettiä pidemmälle. Onko esim. hierarkioiden tarpeella jotain tekemistä tällaisen tajunnanvireen ylläpitomekanismin kanssa. Että ihminen voisi saada todellisuudesta jonkin otteen, sen on jotenkin varattava joitain avainkuvioita todellisuuden haarukointiin - eikä niihin kuvioihin saa "koskea". Tämä joidenkin sanojen ja tekojen tietty allokointi "uskottaville" tahoille olisi sitten yksi tällaisen näkyvä pinta, ja mekanismi alla olisi vielä huomattavasti paljon irrationaalisempi kuin mitä pelkästään sivilisaation kehittymisen hitaudesta voisi päätellä?

Suurin osa ajattelusta onkin ehkä johtopäätösten vetämistä siitä minkä ihminen itsestään maailmaan projisoi.

17.4.2012, ryhdistyksin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti