lauantai 20. lokakuuta 2018

kansat kansoissa

X-porukan ja Y-porukan eleissä ja tavoissa on suurempi ero kuin useimpien kansojen tavoilla Euroopan sisällä tai kenties koko maailmassa.

Siinä missä pukeutumista, puheen nuottia, moraalia, makuja tms. voi pitää etnografisina tunnuspiirteinä, X:t ja Y:t ovat eri kansaa. Noiden kansojen välinen jännite onkin taustalla kun todellisia kansoja muodostuu tai on muodostumatta. Kielet ja niiden sisään ommellut sovinnaissäännöt on melkein ainoa asia joka tosiasiassa nivoo X:t ja Y:t yhdeksi. 

Veikkaan, että salaa X:t suostuu huonommin kuulumaan "kansaan" kuin Y:t. Ne katsoo linnanjuhlia ja kuningashäitä ja on elitistejä ja kansainvälisiä. Ne tykkää siististä ja oudosta ja uudesta ja salaa toivoo että kuningas kuolee. Mutta ei kuitenkaan niin että oma lapsi on vaarassa. Siksi ne on myös konservatiiveja ja pitää keskimäärin enemmän valtapeleistä pienissä tiloissa ja passiivisesta jäynästä. Kai.

X:t etsii koko ajan piiloviestinnän mahdollisuutta, pienenpientä yhteistä nimittäjää, taitavilla sormilla kirjailtua nimittäjää jonka nojalla heidän alati teatraaliset ilmeensä ja eleensä voisivat merkitä asioita jotka ovat omassa piirissä selviä mutta ulospäin vaikeasti tulkittavia.
(Kirjakaupassa kaksi pyylevää X:ää juoruilee hilpeän näköisinä.)

15.1.2014

X:n ja Y:n saa korvata tässä kahvilahavainnoinnissa aivan millä itseä huvittaa.

2 kommenttia:

  1. Tämä on nerokas, samaistuin. Minä kuulun y-sukupolveen, mutta isoveli vielä äksään. Ei se kyllä toimi täysin noin, mutta silti samaistuin siihen mikä tapahtuu toiminnan ulkopuolella.

    VastaaPoista
  2. Älä yleistä. Minä oon isoveli ja en kato ikinä linnan juhlia. Ja siihen on mulla on täys oikeus. Piste.

    VastaaPoista