sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

taloutta ei tarvita

Taloudessa "kokonaispotin" koetaan kasvavan, vaikka mittayksikkö on periaatteessa aina juuri puute (hinta). Talouskasvu tarkoittaakin oikeastaan, että globaalin kokonaisjärjestelmän teho suhteessa potentiaalisesti mahdolliseen vähenee. Heikkenemälle (hyötyperiaatteen aiheuttama informaatio- ja materiaalivirtojen hidastuminen) ei ole edes mittayksikköä. Suurimmasta tehontuhoamisesta saa suurimman palkan.

*

Pitäisi luoda tällaisia käsitteitä kuin passiivihinta, yksityinen verotus, virtuaalinen tietulli jne. Ylipäätään siirtää asiat informaatiokoordinaatistoon, laittaa raha tuohon nähden kontingentiksi. ‘Työn’ käsite tarkoittaisi esim. informaatio- ja materiaalivirtojen tukkimista verottamisen (huom. käytännössä yleisimmin yksityisen verotuksen) tarkoituksessa, eikä työ siis tuota tässä mallissa sinänsä mitään 'hyvinvointia' muuten kuin sattumalta.

*

Se, mikä tuottaa hyvinvointia, olisi rajattavissa suunnilleen esim. siksi organisaatiomuodoksi, joka ei tarvitse informaatio- ja materiaalivirtojen tukkimista muuttaakseen niitä (virtoja). Eli siis luo jotain mille on luonnollista kysyntää, ei järjestelmän aiheuttamaa, eikä tarvitse tähän yksityisiä tai julkisia tulleja. (Esim. verkkokauppa Amazon on luettavissa yksityiseksi tullilaitokseksi, koska osa sen strategiaa on reagointi kilpailijoiden hintoihin.) Lisäksi omistamisen aiheuttamat passiivihinnat omistamattomille tulisi huomioida.

*

Perushahmotus, että jos "kokonaispotin" kasvattaminen on ainoaa "tuottamista", ja tätä varten pidetään esim. ihmisiä työttöminä, koska heidän työtään ei voi virallisen mantran mukaan myydä "markkinahintaan", eli he vähentäisivät rahassa mitattavaa kokonaistuotantoa enemmän ollessaan taloudessa mukana kuin siitä ulkona, niin miksi näitä samoja ihmisiä pidetään "tuottamattomina"? Hehän juuri kontribuoivat maailmansysteemin tehon heikentämiseen omistajien hyväksi, eli tekevät kapitalistista "työtä" per definitionem!

*

Kansallisvaltioita ei ole taloudellisessa mielessä edes olemassa. Heittäydytään informaatiotalouden kannalta Kalifornian vasalleiksi, viedään eläkkeet halpamaihin. Samalla ihmetellään ja moralisoidaan halpamaiden vielä omaa maatakin suurempaa velkaantumista, joka – kehittymätön organisaatio - on tosiasiassa halpuuden edellytys. Kun työvoima napataan sieltä / annetaan käyttöön sinne, missä se on halpaa, vähenee mm. verokertymä ja työntekijiöiden sitoutuneisuus.

*

Uuskansallismielisyyden fuusioituminen neoliberalistisen talousopin kanssa on hämmentävintä. Oman yhteiskunnan toimintaedellytyksiä syödään sisäpiirikauppa sisäpiirikaupalta, verovähennys verovähennykseltä. "Sijoitetaan" globaaleille markkinoille, joilla tällaiset välistävedetyt tuotot korreloivat tietysti juuri "kehittymättömyyteen". Arvellaan silti, että varojen pitäisi sataa jotenkin takaisin omaan maahan Jumalan armosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti